Thursday, May 30, 2013

Tempat-tempat menarik di Bandar Hilir, Melaka



      Hihii.. tengok gambar kat atas ni.. comform la tipu kalau cakap korang tak tawu ape nama bangunan tu kan?? hehe.. actually entry aku kali ni aku nak crita serba banyak sedikit yang aku tawu ada kat bandar hilir melaka.. kebetulan bulan 5 baru ni aku ada g bercuti kat melaka.. so here... a bit information on interesting place at bandar hilir melaka.... 

     Ok.. kalau nak ceritanya sebenarnya aku boleh cakap yg melaka merupakan tempat yang paling berbaloi2 sekali kalau korang nak peergi melawat.. sebabp apa aku ckp cmtuuh tau!! sebap boleh kata from a to z ada kat bandar hilir melaka ni... antaranya adalah......

1. Melaka River Cruise



pemandangan waktu malam naik melaka river cruise

     ahha.. kalau korang nak naik melaka river cruise ni.. aku rasa berbaloi lah jugak.. sebap dlm perjalanan lbh kurang 40 ke 45 minit.. korang boleh enjoy the view of bandar hilir melaka... masa aku pergi hari tu.. aku naik siang.. so xboleh lah tengok pemandangan lampu lampi yang ada kt sekitar sungai yg bot tu bjalan.. anyway still the best moment  bagi aku.. kalau nak tawu harga tiket tok melaka river cruise ni rm10 tok dewasa and 5 untuk kanak2.. lokasi melaka river cruise ni.. kaunter dia korang boleh jumpa betul2 kat belakang muzium samudera.. alah... muzium kapal tuh!! 

2. Muzium samudera ( muzium kapal)


     muzium samudera.. ahha.. kalau tak salah harga tiket tok warga malaysia dewasa lebih kurang rm3 je kot... tapi ingt tau.... kena tunjuk mykad nanti... dalam ni dia tunjuk la pasal kapal perang and kapal pelabuhan kt melaka yang digunakan dulu.. and jangan salah faham ok.. ini hanyalah replika semata2.. and for more information.. kat depan ni ada satu tempat yang jual2 macam2 souvenir yang mana boleh la korang beli untuk bawak balik kat family.. souvenir dia mcm beg.. keyckain.. makanan baju kebaya nyonya dan macam2 lagi tau!!! haaaa..... jemput2 la singgah kt sini k... 

3. Menara Taming Sari



    yesza.. yang ni pon kind of cool jugakk.... dengan hanya hanya berbekalkan rm 10 ringgit dewasa..  and 5 ringgit tok kanak2 warga malaysia.. (must show mykad) korang boleh naik menara ni.. naik ke atas dan nikmatilah pemandangan sekitar bandar melaka... cantik pemandangan dia tau..... sambil naik tu nanti korang akan dengar la intructian dia bagitawu.. tempat tu apa.. tempat tu apa sebagainya.. (aku denga sangat,.. sebap excited nak amik gambar).. hehe.. ahha.. one more thing... korang boleh sew teropong kt sini yer.. just rm5 jer... boleh la nampak pemandangan dengan lebih dekat lagi!! mesti naik tau kalau dtg sini...for those yang gayat je dikecualikan... hehe.. 


4. Uptown Pahlawan Walk


     Yesza... untuk sesiapa yang lapar bila lewat malam.... atau nak beli apa2 kt uptown.. ni aku suggest g kt uptown ni k.. lokasi dia betol2 la depan ngn menara taming sari td.... haha.. masa aku pergi tuh.. tup2 aku jatoh hati ngn sepasang baju kebaya nyonya yg ada jual kt butik area uptown tu.. ape lg.. bedal la kan.. bawak balik kl... ngee... anyway alert guys... uptown ni just ada dr 7pm to 2am je k and hari jumaat to ahad je au! ok.. let say korang da pusing sini.. xpuas... and nak jalan lagi... korang boleh la pg ke jonker walk pulak k! 

5. Jonker walk



         ok... jonker walk ni lebih kurang macam uptown pahlawan melaka jugak.. cuma bezanya tempat ni lebih panjang n penat nk bjalan.. haha.. actually tmpt ni lbh kurang macam petaling street lah.. dipenuhi ramai orang china dan penjual2 kt sini sume cina... memang lah meriah... tp malangnya masa aku pergi haritu aku tak sempat nak berjalan sampai habis sebap hujan and tpaksalah aku bpatah balik.. mula2 niat aku dtg jonker walk ni sebap nak cari durian cendol and laksa yg top org2 dok cite.. tp xjumpa pulak malam tuh disebapkan hujan... hehe... 

      ahha.. cakap pasal hujan kan jonker walk ni kan... ada 1 stry nk citer pasal waktu tuh.. masa hujan tuh kan seriously aku tengok peniaga2 cina tu buat keje nk tutup kedai dia laju gila.. and tangkas gila... mcm lipas kudung dorang buat keje.. sampai ada lampu niaga dorang jatuh n pecah ape semua sebap tlalu tangkas and laju buat keje sebap takot ditimpa hujan.. kitorang yg datang ni pon mcm tnganga jugak la tgk sebap seriously mmg cm ribot dorang ni.. hehe... sampaikan bf aku ckp "oi... macam dah nak kiamat dorang ni buat keje".. haha... seriously 1 pujian harus diberikan pada kaum dorang ni.. disebabkan sikap dorang yg bsungguh2 bila sesuatu pkara ni lah dorang boleh bjaya kan.. so marilah kita sama2 tiru contoh baik dr dorang ni.. hehe.. 


6. Muzium kesultanan melaka


      ahha.. ni antara muzium yang ada kat bandar hilir ni.. actually memang banyak gila muzium ada kat melaka ni.. berbelas2 and tak tkira kalo nk masok semua... yang aku masok ritu pon 3 muzium je tmasok muzium islam melaka... actually muzium ni pon 1 replika je tau.. so jangan lah confuse k... harga tiket xlbh 5 ringgit.. lupa suda.. disamping masok tgk muzium ni.. korang boleh jgk jalan2 kt taman yang ada kat depan muzium ni tau.. so enjoy and take ur time k!!

7.Famosa  idol karaoke

Famosa idol karaoke dekat dengan a famosa.. korang kena jalan ke luar sikit.. lintas pangar hijau tu.. jalan kaki depan sikit jer... maka nanti korang akan jumpa lah karaoke ni... harga bilik karaoke dia lbh kurang standard cam karaoke biase jer.. xmahal.. and bpatutan... sound system for me its ok.... sesuai dengan harga.. satu jam 20 lbh rasanya.... ke belas2.. sory eh.. aku da lupa... hihi....anyway xmahal pon k.. sesuai tok sesiapa yg gian nak karok!! 


selain daripada tempat2 kat atas ni.. ada banyak lg tmpt yg tersebut tok aku critakan.. dia punya muzium yg banyak.. mcm a famosa, stadhuys yang btol2 kt depan jonker walk, banyak yg aku xsempat nak enjoy betol2 masa tuh.. contoh cam naik beca dia... naik bus panirama london and blah2.... tp seriously... nk dtg sini kena la standby duit banyak sikit ( any case nak purchase any souvenier and) and standby energy jugak.. sumpah penat.. banyak gila aku minom air sbp xtahan dengan cuaca panas... pki topi and sunblock klo perlu tok elak kulit jadi legam or burn.. haha... ahha.. masa kt bandar hilir ni kan.. aku stay kt hotel budget jer.. which is 117 per night.. nama hotel dia... hash house hotel.. memang dekat so xpyh susah2 nk bwk kete.. boleh jalan kaki je.. 


banyak lagi hotel yang ada kat sini yg korang boleh stay.. ni semua hotel murah je.. if nak yang mahal aku suggest hatten hotel... sat na.. nak tunjuk pic sat... 



heehe.. if nak suruh aku cerita memang sampai ke subuh la tak habis2..... so kalo ada pape nak tnya.. jgn segan2 tanya je k!! and if ade nak share pape.. do give ur comment below.. :)










26 comments:

  1. wah sangat menarik sekali untuk dikunjkungi aplaagi libur panjang ...

    ReplyDelete
  2. Salam Fieza, kalau pi dgn bas, agaknya senang tak nak berjalan-jalan dari satu tempat ke satu tempat....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye.. kalau naik bas ambik la hotel dekat bandar hilir... sebap dekat bandar hilir ni semuanya dekat2 je.. memang boleh jalan kaki jer xpayah susah2 nak bawak kereta.. tapi kalau berjalan ke tempat lain.. kena naik kereta la yer... sebolehnya cuba google dulu destinasi yang awak nak pergi tu.

      Delete
    2. Salam Fiza,
      nak tanya ni..tempat2 tu semua mmg berdekatan ea..kalo sy park kt dpn menara taming sari then gi tmpt2 tu just jln kaki pun bole ker?A famosa, river cruise tu semua mmg dkt ker?

      Delete
    3. Salam Fiza,
      nak tanya ni..tempat2 tu semua mmg berdekatan ea..kalo sy park kt dpn menara taming sari then gi tmpt2 tu just jln kaki pun bole ker?A famosa, river cruise tu semua mmg dkt ker?

      Delete
    4. umilia.. maaf saya dah lama xbuka blog... yup.. memang dekat je semua. boleh jalan kaki. cuma penat sikit la sebp besar and luas jugak semua tmpt tu.. ada yg kt atas bukit jenuh nk naik.. hehe... dinasihatkan pakai topi kalau waktu panas yer... bwk air sejuk. klau mlas nk naik beca dia pon boleh pusing2

      Delete
  3. Salam.. kalau dtg Melaka, selain stay kat hotel, blh juga cuba stay kat Homestay..
    contoh homestay saya ini, Anugerah Homestay.. :)
    Dekat dgn segala Tempat pelancungan dan tempat menarik di Melaka ni..

    tak mahal pn.. satu rumah ada 3bilik dan 2bilik air cuma Rm130.. kira satu bilik mcm harga Rm45 aje.. mane nak dpt kn..huhu.. wlupn murah, tp lengkap semua dgn TV LCD 32inci, siaran astro, peti ais, mesin basuh automatik, seterika, dan blh berjumat lg sbb ada periuk nasi, kettle dan dapur memasak..

    Kalau nak lebih selesa, ada juga homestay yg lebih exclusif sampi ke Villa.. blh la cuba tingal di Homestay saya ni teruatam kalau dtg berkeluarga, lebih jimat.. ;)

    ReplyDelete
  4. Assalam fiza.. boleh recommend sis hotel budget yg lain yg betul2 dekat dgn lokasi yg u update ni... ke semua tempat just berjalan kaki jek... tqvm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lmbt reply.. dah lma xjenguk blog.. anyway selain hash house hotel boleh jugak try dream hotel dan venus boutique hotel.

      Delete
    2. U selalu pergi dgn bf u ker???

      Delete
  5. suggest hotel yg ada swiming pool...kt bandar melaka...penat jalan2 boleh mandi....best jgk...

    ReplyDelete
  6. suggest lh hotel kt bandar melaka...yg ada swiming pool...lpas jalan kt bandar melaka boleh mandi best jgk..baser2 jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. firdaus.. kalau nk senang boleh google dekat agoda.com. kat situ dia akan suggest hotel bdekatan dgn bandar hilir melaka... boleh pilih rate hotel, rate harga..offer dia pun lg murah berbanding website lain. clink link kt bawah ye...

      http://www.agoda.com/ms-my/hotels-near-mahkota-parade/attractions/malacca-melaka-my.html

      Delete
  7. I pun nak g sabtu ni 14-Dec. .anyway thanks about story. .harap2 best holiday kali ni..

    ReplyDelete
  8. Ada siapa pernah stay hotel orkid melaka? ? Minta comment cikit. .ok ke x. .

    ReplyDelete
  9. Sebenarnya byk lagi tempat best di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. masa saya pergi tu xsempat nak explore semua.... sehari setengah tu tempat ni je sempat pergi.. itu pon sgt2 letih.. memang xduduk bilik la katakan.. hehe... aqila share la apa2 yg mnrik kt sana yer... tq

      Delete
  10. hotel tu berapa harga untuk 1 hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel yg sy pergi tu dpt rm 117 tuk satu malam.. hotel bajet je. bilik mmg kecil.. tp cukuplah sekadar nak guna untuk tidur malam kan...

      Delete
  11. Waa lu sembang ahh nanti guah kasi sengat loo itu kL ahh guah suda pegang hoo itu malaka pun guah suda pegang sepa mw lawan lu jngn kerek sama guah nanti lu sendiri yg susa loo

    ReplyDelete
  12. Waa lu sembang ahh nanti guah kasi sengat loo itu kL ahh guah suda pegang hoo itu malaka pun guah suda pegang sepa mw lawan lu jngn kerek sama guah nanti lu sendiri yg susa loo

    ReplyDelete
  13. Waa lu sembang ahh nanti guah kasi sengat loo itu kL ahh guah suda pegang hoo itu malaka pun guah suda pegang sepa mw lawan lu jngn kerek sama guah nanti lu sendiri yg susa loo

    ReplyDelete
  14. Menarik untuk di kunjungi... Dengar cite kt melaka terkenal dgn asam pedas... Mana nk cari ye...

    ReplyDelete
  15. Wahhh..bestnye..tak sabar rasenye nak ke Melaka, hotel mana yang sis rekomen?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

buble wish akmal azam

facebook

fieza lalaa glitters

free glitter text and family website at FamilyLobby.com