Thursday, March 15, 2012

Awas! Kacang soya berbahaya! Penyebab Kanser!!

Soya bean  penyebab kanser payudara dan thyroid...
                                 
                                        

Percaya atau tidak, mesti korang akan cakap macam ni bila baca tajuk kat atas tu:

"eh, yeke ni?"

"betul ke? tak percayalah!"

"mana ada, soya bean kan bagus!"

          Sebenarnya, aku pun pada mulanya macam tak percaya bila aku terbaca dan dapat tawu pasal ni. Al-maklumlah, kita semua kan dah serba maklum tahu bahawa konon-kononnya soya bean ni kaya dengan nutrisi dan asid amino yang boleh memperbaiki tisu badan dan jugak boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Malah, soya bean jugak boleh membantu mengurangkan rasa lapar. Apatah lagi bila kita selalu dengar...............:

                            "kalau nak anak putih, masa mengandung,
                         minumlah air soya banyak-banyak!"

             Tup.. tup.. hari tu, aku dapat tawu.. masa tu sedang dalam kuliah.. tiba-tiba pensyarah aku bercerita mengenai bahana kacang soya ni. Kebetulan pulak waktu tu aku pon sedang mabuk giler dengan air kacang soya ni. Boleh kata hari-hari aku beli air kacang soya dekat gerai pak cik yang jual dalam UITM ni...

             Cerita pensyarah aku tuh macam ni, ada lah sebulan tu, sepupu dia memang suka sangat-sangat minum air soya. Tiap-tiap hari dia pergi beli air soya. Sampailah tak lama kemudian tu, dia pergi buat check up dekat klinik. Then doktor cakap ada dalam perut dia ada satu ketumbuhan kecil (yeast), padahal sebelum-sebelum ni dia buat check up tak penah pulak jadi macam tu..  Lepas tu, sepupu dia fikir punya fikir, baru lah dia tahu yang selama sebulan tu, dia sangat kerap minum air soya. Tak lama kemudian, lepas sebulan dia hentikan minum soya, dia datang klinik buat check up semula, dan alhamdulillah, ketumbuhan kecil tu dah hilang semula. 



             Kalau korang nak tawu, kacang soya, atau apa-apa shaja produk yg berkaitan dengan soya, antaranya seperti air kacang soya, tempe, kicap soya, muffin soya dan pelbagai lagi mengandungi "cyst". cyst ni lah yang telah menjadi punca kepada pertumbukan dalam badan. Maka disebabkan itu, kalau kita amalkan makan soya ni banyak-banyak,, risiko mendapat kanser seperti kanser thyroid dan kanser payudara sangat tinggi. 

            Bukan itu sahaja, kajian yang aku lakukan melalui pembacaan jugak ade katakan bahawa soya ni mengandungi bahan kimia yang bersifat anti-nutritional yang mana ianya menghalang proses penyerapan vitamin dan nutrition. ( senang citer, nutrion tu tersekat dek kerana soya).




             Tambahan lagi aku ada terbaca satu artikel mengenai seorang perempuan ni, berasal dari Texas yang mengamalkan pemakanan sihat. Dia sangat percaya pada kacang soya ( terpedaya daripada baca fakta di majalah) sehinggakan dia menjadikan kacang soya sebagai rutin makanan seharian dia sejak dari bangku sekolah lagi. Daripada breakfast hingga dinner. Semuanya mesti ada kacang soya. Makanan yang berasakan daripada soya. Perbuatan ini berterusan sehinggalah dia berumur 20 tahun. Masa tu dia mengalami masalah kitaran haid. Haid dia tak datang menyebabkan dia terpaksa ambil ubat. Namun begitu darah haid dia yang datang ni sangat berbeza dengan perempuan lain. Sakit period dia tuh sangat berbeza. (terlau sakit). Sampailah umur dia masuk 25, waktu tu, period dia jadi sangat teruk di mana dia tak boleh nak berjalan pun waktu kena period. Kemudian pada umur dia 27, doktor dia (gynecologist) telah menemukan 2 ketul "cyst" dalam perut dia yang sebesar bola tenis. Dia pun melakukan pembedahan untuk buang cyst tu...

              Tapi kes ni tak berakhir di situ, tak lama lepas tu, doktor dia kesan ada ketul pada payu dara dia dan dia pun terus melakukan pembedahan. Kemudian tak lama, dia mengesan kat leher dia ada macam satu ketulan. dia lantas diadiagnosis dan doktor mengesahkan bahawa itu adalah thyroid. Dia pun terus buat keputusan untuk di bedah segera dengan cara iodin radioaktif. Selepas selamat menjalani rawatan, perempuan ni pun nekad untuk mencari punca kepada sakit yang dia alami selama ini. Perempuan ni sedikit pon tak syak bahawa soya merupakan penyebabnya kerana majalah pun tak pernah bagitahu tentang bahana memakan soya ni sehingglah dia terbaca satu web-site yang menceritakan kesan buruk makan soya.

Ini antara pesan dia yang lain:

Breast cancer is linked to estrogen. What mimics estrogen in the female body, SOYA! But I never suspected soya because until now I never once found a single article that stated soya could be dangerous. Women who took soya prior to thyroid problems will continue to take it after if they are not aware of what soya actually does, what it contains and how it reacts in the female body. I think this is the reason that women with thyroid cancer often develop breast cancer later.

My co-worker is big into soya and I see her losing hair and gaining weight despite a walking workout during her break and after work, and apples and oranges for lunch. She just had cysts removed from her uterus too. I warn her to stay off soya. I refer her to websites but until it is on the evening news on all four networks, women will suffer. Since the thyroidectomy. I do not touch soya, haven't for two years.

Dear readers, please use my story in any way you can. There are so many young girls who are consuming soya because they think they are taking care of themselves, and women taking soya because they want to be healthy. It is so unfair that the information about the dangers of soya isn't more widely circulated. It is sad. There are many out there who feel this way and it is a terrible blow when you realize you are not as healthy as you thought and that the information that you depended on was wrong.

Regards
Jenny Rettig International Sales Assistant Kaba Gallenschutz GmbH"

So lepas baca semua ni..

Apa yang korang rasa mengenai soya? 
Masih mahu minum soya setiap hari lagi? 
Terpulanglah pada individu, 
tapi saranan aku, 
ambil biar berpada ,
jangan ambil berlebihan, 
sebap sesuatu perkara makanan tu,
mesti ada kebaikan dan buruk dia.....
Pandai-pandai lah kita seimbangkan dia....




Sumber:







6 comments:

  1. betul2... kalau boleh elakkan minum tiap2 hari... sebulan sekali pun ok kot :p

    ReplyDelete
  2. yeke ?? aduh .. soya tu faveret sy ngn bf sy kot .. sedeyh betul lha .. T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mmg favourite ramai org.... it was my favourite too before..

      Delete
  3. biasanya ketumbuhan tu akibat bahan yang dimasukkan dalam soya macam ajinomoto. klu rebus then blend sendiri rasanya tak merbahaya. Tapi semua makanan wlupun yang baik, klu berlebihan problem juga untuk kesihatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. nazri mungkin jugak.. tapi 2 lah.. makanan kita skarang, even yg basic mcm beras dan geram sendiri pon dah bcampur dengan bhn kimia.. semuanya dah campur dengan teknologi.. kononnya nak rasa yg lbh dan sebagainya.. tp mberikan kesan pd ksihatan... :(

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

buble wish akmal azam

facebook

fieza lalaa glitters

free glitter text and family website at FamilyLobby.com