Thursday, May 30, 2013

Tempat-tempat menarik di Bandar Hilir, Melaka



      Hihii.. tengok gambar kat atas ni.. comform la tipu kalau cakap korang tak tawu ape nama bangunan tu kan?? hehe.. actually entry aku kali ni aku nak crita serba banyak sedikit yang aku tawu ada kat bandar hilir melaka.. kebetulan bulan 5 baru ni aku ada g bercuti kat melaka.. so here... a bit information on interesting place at bandar hilir melaka.... 

     Ok.. kalau nak ceritanya sebenarnya aku boleh cakap yg melaka merupakan tempat yang paling berbaloi2 sekali kalau korang nak peergi melawat.. sebabp apa aku ckp cmtuuh tau!! sebap boleh kata from a to z ada kat bandar hilir melaka ni... antaranya adalah......

1. Melaka River Cruise



pemandangan waktu malam naik melaka river cruise

     ahha.. kalau korang nak naik melaka river cruise ni.. aku rasa berbaloi lah jugak.. sebap dlm perjalanan lbh kurang 40 ke 45 minit.. korang boleh enjoy the view of bandar hilir melaka... masa aku pergi hari tu.. aku naik siang.. so xboleh lah tengok pemandangan lampu lampi yang ada kt sekitar sungai yg bot tu bjalan.. anyway still the best moment  bagi aku.. kalau nak tawu harga tiket tok melaka river cruise ni rm10 tok dewasa and 5 untuk kanak2.. lokasi melaka river cruise ni.. kaunter dia korang boleh jumpa betul2 kat belakang muzium samudera.. alah... muzium kapal tuh!! 

2. Muzium samudera ( muzium kapal)


     muzium samudera.. ahha.. kalau tak salah harga tiket tok warga malaysia dewasa lebih kurang rm3 je kot... tapi ingt tau.... kena tunjuk mykad nanti... dalam ni dia tunjuk la pasal kapal perang and kapal pelabuhan kt melaka yang digunakan dulu.. and jangan salah faham ok.. ini hanyalah replika semata2.. and for more information.. kat depan ni ada satu tempat yang jual2 macam2 souvenir yang mana boleh la korang beli untuk bawak balik kat family.. souvenir dia mcm beg.. keyckain.. makanan baju kebaya nyonya dan macam2 lagi tau!!! haaaa..... jemput2 la singgah kt sini k... 

3. Menara Taming Sari



    yesza.. yang ni pon kind of cool jugakk.... dengan hanya hanya berbekalkan rm 10 ringgit dewasa..  and 5 ringgit tok kanak2 warga malaysia.. (must show mykad) korang boleh naik menara ni.. naik ke atas dan nikmatilah pemandangan sekitar bandar melaka... cantik pemandangan dia tau..... sambil naik tu nanti korang akan dengar la intructian dia bagitawu.. tempat tu apa.. tempat tu apa sebagainya.. (aku denga sangat,.. sebap excited nak amik gambar).. hehe.. ahha.. one more thing... korang boleh sew teropong kt sini yer.. just rm5 jer... boleh la nampak pemandangan dengan lebih dekat lagi!! mesti naik tau kalau dtg sini...for those yang gayat je dikecualikan... hehe.. 


4. Uptown Pahlawan Walk


     Yesza... untuk sesiapa yang lapar bila lewat malam.... atau nak beli apa2 kt uptown.. ni aku suggest g kt uptown ni k.. lokasi dia betol2 la depan ngn menara taming sari td.... haha.. masa aku pergi tuh.. tup2 aku jatoh hati ngn sepasang baju kebaya nyonya yg ada jual kt butik area uptown tu.. ape lg.. bedal la kan.. bawak balik kl... ngee... anyway alert guys... uptown ni just ada dr 7pm to 2am je k and hari jumaat to ahad je au! ok.. let say korang da pusing sini.. xpuas... and nak jalan lagi... korang boleh la pg ke jonker walk pulak k! 

5. Jonker walk



         ok... jonker walk ni lebih kurang macam uptown pahlawan melaka jugak.. cuma bezanya tempat ni lebih panjang n penat nk bjalan.. haha.. actually tmpt ni lbh kurang macam petaling street lah.. dipenuhi ramai orang china dan penjual2 kt sini sume cina... memang lah meriah... tp malangnya masa aku pergi haritu aku tak sempat nak berjalan sampai habis sebap hujan and tpaksalah aku bpatah balik.. mula2 niat aku dtg jonker walk ni sebap nak cari durian cendol and laksa yg top org2 dok cite.. tp xjumpa pulak malam tuh disebapkan hujan... hehe... 

      ahha.. cakap pasal hujan kan jonker walk ni kan... ada 1 stry nk citer pasal waktu tuh.. masa hujan tuh kan seriously aku tengok peniaga2 cina tu buat keje nk tutup kedai dia laju gila.. and tangkas gila... mcm lipas kudung dorang buat keje.. sampai ada lampu niaga dorang jatuh n pecah ape semua sebap tlalu tangkas and laju buat keje sebap takot ditimpa hujan.. kitorang yg datang ni pon mcm tnganga jugak la tgk sebap seriously mmg cm ribot dorang ni.. hehe... sampaikan bf aku ckp "oi... macam dah nak kiamat dorang ni buat keje".. haha... seriously 1 pujian harus diberikan pada kaum dorang ni.. disebabkan sikap dorang yg bsungguh2 bila sesuatu pkara ni lah dorang boleh bjaya kan.. so marilah kita sama2 tiru contoh baik dr dorang ni.. hehe.. 


6. Muzium kesultanan melaka


      ahha.. ni antara muzium yang ada kat bandar hilir ni.. actually memang banyak gila muzium ada kat melaka ni.. berbelas2 and tak tkira kalo nk masok semua... yang aku masok ritu pon 3 muzium je tmasok muzium islam melaka... actually muzium ni pon 1 replika je tau.. so jangan lah confuse k... harga tiket xlbh 5 ringgit.. lupa suda.. disamping masok tgk muzium ni.. korang boleh jgk jalan2 kt taman yang ada kat depan muzium ni tau.. so enjoy and take ur time k!!

7.Famosa  idol karaoke

Famosa idol karaoke dekat dengan a famosa.. korang kena jalan ke luar sikit.. lintas pangar hijau tu.. jalan kaki depan sikit jer... maka nanti korang akan jumpa lah karaoke ni... harga bilik karaoke dia lbh kurang standard cam karaoke biase jer.. xmahal.. and bpatutan... sound system for me its ok.... sesuai dengan harga.. satu jam 20 lbh rasanya.... ke belas2.. sory eh.. aku da lupa... hihi....anyway xmahal pon k.. sesuai tok sesiapa yg gian nak karok!! 


selain daripada tempat2 kat atas ni.. ada banyak lg tmpt yg tersebut tok aku critakan.. dia punya muzium yg banyak.. mcm a famosa, stadhuys yang btol2 kt depan jonker walk, banyak yg aku xsempat nak enjoy betol2 masa tuh.. contoh cam naik beca dia... naik bus panirama london and blah2.... tp seriously... nk dtg sini kena la standby duit banyak sikit ( any case nak purchase any souvenier and) and standby energy jugak.. sumpah penat.. banyak gila aku minom air sbp xtahan dengan cuaca panas... pki topi and sunblock klo perlu tok elak kulit jadi legam or burn.. haha... ahha.. masa kt bandar hilir ni kan.. aku stay kt hotel budget jer.. which is 117 per night.. nama hotel dia... hash house hotel.. memang dekat so xpyh susah2 nk bwk kete.. boleh jalan kaki je.. 


banyak lagi hotel yang ada kat sini yg korang boleh stay.. ni semua hotel murah je.. if nak yang mahal aku suggest hatten hotel... sat na.. nak tunjuk pic sat... 



heehe.. if nak suruh aku cerita memang sampai ke subuh la tak habis2..... so kalo ada pape nak tnya.. jgn segan2 tanya je k!! and if ade nak share pape.. do give ur comment below.. :)










tetiba rasa tingin sesangat nak tukar layout... patut kah?


        hihihi.. since last entry aku adalah tahun lepas.... tiba2 aku rasa berbunga2 pulak nak tukar layout baru for this blog.. but seriously.. aku sayang gila music2 and tapak sulaiman yg bergerak kt blog aku ni.. tak sanggup kehilangannya.. haha... patutkah aku tukar.. patutkah???? hehe....




Long time don't see u my blog!


      Hye.. huhu... setelah begitu lama aku menghilangkan diri dari blog bersawang aku ni.. tiba2 sorang membe aku ni mintk tlg aku buakan dia punya blog.. then suddenly terlintas pulak rasa nak tgk2 blog aku ni apa dah jadi kan.. haha.. then bila aku usha... rasa happy pulak bila tgk ade komen and pertanyaan dr reader yg tanya pasal beberapa entry yg aku post kt blog ni.. contohnya macam kes diploma pengurusan maklumat... tips kurus and perot buncit and bla.. bla... hehe.. 

     atleast bila ada org tanya.. terasa la pulak perjuangan ku menulis blog sebelom ni berbaloi.. yelah... daripada aku dok syok sendiri.. tulis benda2 pasal life aku yang mana org tak berminat nak mik tawu except sesiapa yg stalker aku kan.. hehe.. tp .. ade ke org nak stalk blog aku ni?? haha...

       haha.. ok lah.. maka aku nerjanji xkan lupakan blog ni k.. maybe entry jarang update. but i try my best to post any informative entry untuk readers2 ku sekalian k... hehe.. ok.. sampai ketemu!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

buble wish akmal azam

facebook

fieza lalaa glitters

free glitter text and family website at FamilyLobby.com