Wednesday, March 14, 2012

Resepi Spaghetti Bolognese! Makan time...

Spaghetti Bolognese (fieza lalaaa.............)


Tengok pic kat atas ni? Nampak macam sedap kan.. nyam! nyam!
Hehe, favourite aku ni, baru-baru ni aku ada buat.....
Rasanya semua umum dah tawu cara nak buat dia kan...
Tapi still nak share resepi ni.....
enjoy reading this ok!

Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah: 

Mee spaghetty jenama San Remo

Daging kisar/ daging cincang (ramlee brand)


Bawang merah dan bawang putih di cincang halus. 

Meatball dan hot dog di potong halus.

Cendawan butang di potong halus.

Capcisum ( cili bangala dipotong dadu)

Sos pasta Prego

Cara-cara memasak spaghetti: 

  1. Untuk memasak mee spaghetti, senang je, rebus mee ke dalam periuk yang sesuai dengan saiz spagethhi dan jangan lupa campurkan sedikit minyak untuk mengelakkan mee spaghetti daripada melekat. Selain daripada tu, jangan lupa tambahkan sedikit garam untuk menyedapkan rasa mee spaghetti tersebut. Jangan memasak mee spagetti terlalu lama sehingga begitu kembang. Masak dalam 6 minit pun dah cukup. 
  2. Untuk kuah spagetti, masukkan minyak ( atau boleh gunakan butter cup), dan tumis bawang merah dan bawang putih yang di cincang halus sehingga naik bawu harumnya.
  3. Kemudian masukkan hot dog dicincang dan juga meatball serta daging cincang. Tumis sehingga warna daging cincang naik kekuningan. 
  4. Kemudian bolehlah masukkan sos pasta prego dan jangan lupa tambahkan air untuk kuahnya. 
  5. Tambahkan gula dan garam ke dalam kuah spaghetti secukup rasa.
  6. Step terakhir, masukkan cendawan butang ke dalam kuah spagetti.
  7. Siap! ready for serving!  



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

buble wish akmal azam

facebook

fieza lalaa glitters

free glitter text and family website at FamilyLobby.com